Epoksi Zemin Kaplama Türleri, Faydaları ve Malzeme Seçimi
Epoksi zemin kaplama, akla görsel olarak etkileyici, uzun yıllar dayanabilen ve bir çok alana uygulanabilen bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Epoksi zemin kaplamanın ne olduğunu anladığınızda işte o zaman mekanlarınız için doğru seçimi yapabilirsiniz.
Estetik çekiciliği sayesinde son yıllarda daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Epoksi kaplama reçine ve sertleştiricinin karıştırılmasıyla elde edilen kullanışlı bir kaplama türüdür. Bitmiş hali çok parlak görünür. Ev, garaj, ofis, okul, depo ve hangar gibi birçok kullanım alanında tercih edilebilir.
Epoksi Zemin Kaplama Nedir?
Epoksi zemin kaplama malzemesinin iki ana ham maddesi mevcuttur. Bu malzemeler epoksi reçine ve içerisine katılan sertleştirici malzemedir. Reçine kimyasal yapısı gereği bağlayıcı özelliği ile ön plana çıkarken, sertleştirici ise reçineye sağlamlık ve stabilite kazandırır. Uygulama esnasında reçine ile sertleştiricinin karıştırılmasıyla kimyasal reaksiyon meydana gelerek dayanıklı ve şık bir yüzey kaplama malzemesi meydana gelmektedir. Bu nedenle endüstriyel alanlardan, evlere kadar her alanda kullanılabilir özelliğe sahiptir.
Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri
Eğer mekanımızı epoksi reçine ile kaplamayı düşünüyorsak bu malzemeyi yeteri kadar tanımış olmamız gerekmektedir. Çünkü her bir epoksi türünün kullanım alanları farklıdır.
Kendiliğinden Dağılan Epoksi Zemin Kaplama
Genellikle endüstiyel alanlarda kullanımı daha çok tercih edilir. Çok dayanıklı ve şıktır. Dayanımın ön plana çıktığı depo ve hangar gibi alanlarda tercih edilir. Bu epoksi çeşidi kimyasal özelliği nedeniyle yüzeye kendiliğinden dağılarak yayılır.
Kendiliğinden Yayılan Epoksi Zemin Kaplama
Bu epoksi zemin kaplama çeşidi ise daha çok zemini düz olmayan alanlarda tercih edilir. Çünkü zeminde bulunan çatlak ve boşluk gibi yüzeysel kusurları kendiliğinden yayılarak doldurur. Eğer zemininizde çatlak ve kusur varsa bunu tercihe edebilirsiniz.

Epoksi Harçlı Döşeme
Bu epoksi türü hazırlanırken reçine içerisinde kum gibi çeşitli agregalar katılır. Bu sayede daha kalın ve güçlü bir tabaka oluşur. Hasar almış beton zeminlerde kullanımı daha yaygındır. Daha çok depo ve üretim tesislerinden tercih edilmektedir.
Kuvars Dolgulu Epoksi Zemin Kaplama
Bu kaplama türünde ise reçine içerisine kuvars mineralleri eklenir. Bu sayede yüzey dekoratif ve sağlam olur. Ayrıca kuvars mineralleri kayma direnci oluşturur. Yani yüzey kaygan olmaz. Daha çok hastane ve ticari alanlarda tercih edilir. Çeşitli renk kombinasyolarına sahip olduğundan çok şık zeminler elde edilebilir.

Anti-Statik Epoksi Zemin Kaplama
Bu epoksi zemin türü ise daha çok elektrik cihazlarının bulunduğu alanlarda tercih edilir. Çünkü içerisinde yer alan iletken malzemeler sayesinde statik enerjiyi azaltma özelliğine sahiptir. Veri merkezleri ve laboratuvarlar gibi hassas mekanlarda daha çok tercih edilir.
Epoksi Pul Döşeme
Reçineye pul dökülerek güzel bir kaplama görünüşü elde edilir. Genellikle garajlar, perakende mağazaları ve ofisler gibi konut ve ticari alanlarda kullanılırlar.

Epoksi Terrazzo Döşeme
Reçineye mermer veya granit parçaları eklenerek şık ve dayanıklı bir yüzey oluşturulur. Daha çok oteller, havaalanları ve üniversiteler gibi ticari ve kurumsal ortamlarda kullanılır. Çok yoğun yaya trafiğinin olduğu ya da yoğun iş makinasının çalıştığı hangar gibi alanlarda kullanılır.

Epoksi Buhar Bariyeri Döşeme
Adında belirtildiği gibi buhar bariyeri özelliğine sahiptir. Beton alanlarda olan nem sorununa müthiş bir çözüm sunar. Daha çok bodrum katlarında yer alan otopark ve nem hususunda endişe duyulan alanlar kullnaılması tercih edilir. Ayrıca verandalar ve yürüyüş yolları gibi dış mekanlarda ve lobiler ve sergi salonları gibi iç mekanlarda kullanılır.